Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Izmjene Zakona o radu

 04.01.2023. Izmjene Zakona o radu stupaju na snagu 1.1.2023. godine te pobliže određuju rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu.

Izmjene Zakona o radu stupaju na snagu 1.1.2023. godine te pobliže određuju rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu te obveze i prava poslodavaca i radnika. Radom na izdvojenom mjestu rada je nazvan rad koji radnik obavlja od kuće ili u drugom sličnom prostoru koji je dogovoren s poslodavcem, dok se radom na daljinu smatra rad putem informacijsko-komunikacijske tehnologije pri čemu je pravo radnika da samostalno određuje gdje će taj rad obavljati.


Opisane su okolnosti u kojima poslodavac može odrediti rad na izdvojenom mjestu rada, ali i okolnosti u kojima radnici mogu zatražiti rad na izdvojenom mjestu rada.


Budući da su se izmjenama Zakona o radu otvorile nove mogućnosti za poslodavce, ali i potencijalno nove obveze, ukoliko ste zainteresirani za analizu vašeg sustava i provjeru potencijalnih mogućnosti za omogućavanje udaljenih oblika rada, slobodno nam se obratite.


Izmjene i dopune Zakona u radu dostupne su u Narodnim novinama 151/2022 (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_12_151_2343.html).

Možda Vas zanima ...
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Inveo-P za paušalne obrte

Inveo-P je cloud rješenje za vođenje poslovanja "paušalnih" obrta. Omogućava izdavanje fiskalnih računa, izdavanje računa za naplatu preko transakcijskog računa, praćenje troškova i prihoda te automatsko generiranje KPR i PO-SD obrazaca.

Pogledaj