Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

 02.12.2022. Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev. Zato donosimo pregled osnovnih oblika rada s udaljene lokacije (od kuće) u ovisnosti o računalnom, poslovnom sustavu koji se koristi u poduzeću.


Za bilo koji oblik rada od kuće moraju se zadovoljiti osnovni preduvjeti - internetska veza i računalo. Kako rad s udaljene lokacije zahtjeva održavanje potrebne razine sigurnosti, računalo ipak mora biti s nekim od aktualnih i redovno održavanih (ažuriranih) operativnih sustava. Internetski pristup mora biti takav da brzinom i stabilnošću zadovoljava odabrane tehnologije za ostvarivanje udaljenog rada.


Samo tehnološko ostvarivanje rada s udaljene lokacije ovisit će o poslovnom programu koje poduzeće koristi. Vrlo čest oblik udaljenog rada je preko tzv. RDP pristupa. Ukoliko poslovna aplikacija podržava takav način rada, na računalu na kojem je aplikacija instalirana kreira se više korisnika. Korisnici se putem RDP veze spajaju na to računalo i računalo im poslužuje njihovu radnu površinu kao da sjede za tim računalom. Pri tome spojeni korisnici ne moraju biti svjesni da postoji još korisnika koji su istovremeno spojeni na računalo. Budući da RDP stvara svojevrsni "prozor" i djelatnici rade direktno na računalu (ili poslužitelju) na kojem je instalirana poslovna aplikacija, sam rad u aplikaciji je često brži nego kada se primjenjuje arhitektura poslužitelj - klijent. Ovim načinom računalu ili poslužitelju se može pristupati s udaljenih lokacija, ali i iz lokalne mreže što ga čini prilično zahvalnim rješenjem. Dakako, u slučaju spajanja s udaljenih lokacija nužno je ostvariti siguran pristup preko javne infrastrukture (Interneta) korištenjem virtualnih privatnih mreža.


Drugi, puno manje "elegantan" ali iznimno funkcionalan način udaljenog rada, pogotovo za ad hoc potrebe, jest uz korištenje programa za udaljeni pristup poput Supremo Remote Control. Kod takvog pristupa korisnik se spaja direktno na svoje računalo na kojemu inače radi u poduzeću i sve mu je identično kao da je sjeo za to računalo. Prednost u takvom pristupu je, među ostalim, što se sigurnost veze osigurava kroz program za udaljeni pristup. Mana može biti u tome što u uredu mora postojati osoba koja će voditi računa da je računalo upaljeno kako bi se djelatnik koji radi s udaljene lokacije mogao spojiti.


Ukoliko poslovna aplikacija podržava poslužitelj - klijent arhitekturu, moguće je udaljeno računalo pripremiti kao klijentsko preko javne infrastrukture (Interneta) korištenjem virtualne privatne mreže. Za takav pristup poslovna aplikacija mora biti optimizirana kako ne bi dolazilo do zagušenja i sporog rada. 


Mogući su i drugi pristupi za ostvarivanje udaljenog rada i pristupa poslovnim aplikacijama (primjerice potpuno ili djelomično korištenje cloud infrastrukture), no pristup poslovnim aplikacijama često nije jedino što se mora osigurati za kvalitetan udaljeni rad. Potrebno je osigurati i pristup elektroničkoj pošti, kao i sigurnu razmjenu datoteka. 


Prije nego što neko poduzeće uvede rad od kuće ili rad s udaljene lokacije nužno je analizirati poslovne procese i potrebe te odabrati pristup i tehnologije kako bi se postigao maksimalni učinak bez nepotrebnih troškova.

Možda Vas zanima ...
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
Evidencija loko vožnje

blica za evidenciju i obračun loko vožnje. Jedna tablica predviđena je za evidentiranje trideset zapisa o napravljenoj loko vožnji s automatskim obračunom kilometraže iz upisanih vrijednosti početnog i završnog stanja brojila, automatskim zbrajanjem ukupne kilometraže s obračunom ukupnog iznosa za isplatu.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj