Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

RDP kriptovirus

 24.10.2022. RDP je tehnologija koja se često koristi za pristup udaljenim računalima i poslužiteljima. No, budući da je predviđena prije svega za rad u lokalnoj mreži, javno izložena je meta učestalih napada.

RDP je tehnologija koja se često koristi za pristup udaljenim računalima i poslužiteljima. No, budući da je predviđena prije svega za rad u lokalnoj mreži, javno izložena je meta učestalih napada. RDP uvijek aktivno "sluša" na određenom portu i samim time otkriva vrstu operativnog sustava i otvara mogućnost za različite vrste napada. 


Vrlo česta vrsta napada na javno izložen RDP pristup je onaj preko kripto virusa. Kripto virus "pronalazi" i napada izložena računala (poslužitelje) te nakon uspješnog napada kriptira korisničke datoteke. Podacima korisnik više ne može pristupiti ukoliko nema ključ za dekriptiranje. Napadač nakon kriptiranja ostavlja upute za otkup ključa za dekriptiranje. Zadnjih mjeseci je uočen novi kripto virus koji napada izložena računala preko RDP-a - Venus ransomware. Pretpostavlja se da kruži od kraja kolovoza ove godine. 


Korištenje RDP tehnologije za udaljeni rad je u potpunosti legitimno, no nikada se ne smije koristiti na način da je računalo dostupno na javnoj infrastrukturi. Uz druge sigurnosne postavke, RDP se za rad s udaljenih lokacija smije koristiti isključivo uz korištenje VPN veze bez mogućnosti javnog pristupa.

Možda Vas zanima ...
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Nova usluga - GDPR savjetovanje

U suradnji s partnerskim odvjetničkim uredom naše usluge smo obogatili savjetodavnim uslugama vezanim uz usklađivanje poslovanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Pogledaj
Evidencija loko vožnje

blica za evidenciju i obračun loko vožnje. Jedna tablica predviđena je za evidentiranje trideset zapisa o napravljenoj loko vožnji s automatskim obračunom kilometraže iz upisanih vrijednosti početnog i završnog stanja brojila, automatskim zbrajanjem ukupne kilometraže s obračunom ukupnog iznosa za isplatu.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj