Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Privatnost na Internetu - što pregledavanjem otkrivamo o sebi

 10.05.2022. Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.


Zbog same prirode rada Interneta, pristupom Internetu otkriva se IP adresa iz koje se može odrediti čija se usluga pristupa Internetu koristi. Preko IP adrese se može odrediti i približna lokacija korisnika. 

Preko preglednika se dodatno može odrediti vrsta sustava koji se koristi na računalu, rezolucija monitora, fontovi kao i brojni drugi podaci o računalu koji se mogu iskoristiti za stvaranje jedinstvenog otiska računala (tzv. fingerprint). Jedanput kada je određen jedinstveni otisak računala, isti se može koristiti za praćenje aktivnosti korisnika iako kolačić za praćenje nije postavljen na računalu.


Dodatni problem može predstavljati korištenje automatskog popunjavanja obrazaca. Korisnici često dozvoljavaju pohranu osobnih podataka u pregledniku za podatke koje često moraju upisivati u različite obrasce. Na internetskim stranicama je moguće napraviti skriveno popunjavanje polja. U slučaju automatskog popunjavanja polja preglednik će popuniti i skrivena polja te korisnik neće biti niti svjestan koje je sve podatke predao stranici koju je posjetio.


Uz prethodno navedene potencijalne ugroze privatnosti (i sigurnosti), pregledavanjem Interneta je moguće otkriti i brojne druge informacije. Zato nije svejedno koje stranice korisnik posjećuje niti koje postavke preglednika koristi. Na Internetu su dostupni brojni alati pomoću kojih je moguće provjeriti postavke i što korisnik otkriva o sebi. Jedan od alata je dostupan na adresi https://privacy.net/analyzer gdje se mogu otkriti osnovne informacije koje se otkrivaju (ili je moguće otkriti) tijekom pregledavanja Interneta.

Možda Vas zanima ...
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj