Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Privatnost na Internetu - što pregledavanjem otkrivamo o sebi

 10.05.2022. Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.


Zbog same prirode rada Interneta, pristupom Internetu otkriva se IP adresa iz koje se može odrediti čija se usluga pristupa Internetu koristi. Preko IP adrese se može odrediti i približna lokacija korisnika. 

Preko preglednika se dodatno može odrediti vrsta sustava koji se koristi na računalu, rezolucija monitora, fontovi kao i brojni drugi podaci o računalu koji se mogu iskoristiti za stvaranje jedinstvenog otiska računala (tzv. fingerprint). Jedanput kada je određen jedinstveni otisak računala, isti se može koristiti za praćenje aktivnosti korisnika iako kolačić za praćenje nije postavljen na računalu.


Dodatni problem može predstavljati korištenje automatskog popunjavanja obrazaca. Korisnici često dozvoljavaju pohranu osobnih podataka u pregledniku za podatke koje često moraju upisivati u različite obrasce. Na internetskim stranicama je moguće napraviti skriveno popunjavanje polja. U slučaju automatskog popunjavanja polja preglednik će popuniti i skrivena polja te korisnik neće biti niti svjestan koje je sve podatke predao stranici koju je posjetio.


Uz prethodno navedene potencijalne ugroze privatnosti (i sigurnosti), pregledavanjem Interneta je moguće otkriti i brojne druge informacije. Zato nije svejedno koje stranice korisnik posjećuje niti koje postavke preglednika koristi. Na Internetu su dostupni brojni alati pomoću kojih je moguće provjeriti postavke i što korisnik otkriva o sebi. Jedan od alata je dostupan na adresi https://privacy.net/analyzer gdje se mogu otkriti osnovne informacije koje se otkrivaju (ili je moguće otkriti) tijekom pregledavanja Interneta.

Možda Vas zanima ...
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj
Inveo-P za paušalne obrte

Inveo-P je cloud rješenje za vođenje poslovanja "paušalnih" obrta. Omogućava izdavanje fiskalnih računa, izdavanje računa za naplatu preko transakcijskog računa, praćenje troškova i prihoda te automatsko generiranje KPR i PO-SD obrazaca.

Pogledaj
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj