Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

eRc dekoder – program za dekodiranje priloga e-računa

 26.08.2019. eRc dekoder je program koji može dekodirati priloge koji su kodirani u strukturu e-računa. Dekodira sve vrste datoteka koje su dozvoljene prema specifikaciji.

E-račun je XML struktura koja je formatirana prema normama i služi za digitalnu razmjenu podataka - računa. U samoj svojoj strukturi može nositi dodatne dokumente (priloge). Prilozi mogu biti u obliku poveznica na datoteke koji se nalaze na nekom poslužitelju ili umetnuti u sam xml kao na poseban način kodirane datoteke. Prema specifikacijama e-računa koji se koriste u Europskoj Uniji, prilozi e-računu mogu biti pdf datoteke, ali i jpg ili png slike, xlsx ili ods tablice, kao i tekstualne (csv) datoteke koje sadrže "podatke odijeljene zarezom".

Od 1. 7. 2019. godine za sve javne naručitelje je obvezno zaprimanje e-računa, a posljedično za sve isporučitelje javnim naručiteljima izdavanje e-računa javnim naručiteljima. No, zbog praktičnosti distribucije, pravni subjekti sve češće šalju e-račune i kada to nije obveza. Pošiljatelji vrlo često kao prilog e-računu stavljaju vlastitu vizualizaciju računa u pdf obliku, no osim vizualizacije računa u prilogu se mogu naći i fotografije situacija i obavljenih poslova, tablične specifikacije, otpremnice, izvješća ili bilo što drugo što je vezano uz poslovni događaj za koji se izdaje račun, a u skladu je s normom i dozvoljenim vrstama datoteka. eRc dekoder

Iako je zadnja norma koja bi se trebala koristiti sukladna UBL 2.1 strukturi, u optjecaju je više različitih struktura te se ponekad događa da programska rješenja ili sustavi kod posrednika ne prikažu priloge koji se nalaze u e-računu. Budući da poslovi knjiženja, evidentiranja poslovnih događaja i arhiviranja još uvijek kod većine poslovnih subjekata uvelike ovise o "papirnatim" verzijama dokumenata, nemogućnost pristupa pojedinim ili svim prilozima e-računa može uzrokovati poteškoće.

Upravo zbog problema s pristupom prilazima e-računa razvijen je program eRc dekoder. Program eRc dekoder pretražuje XML strukturu e-računa i traži bilo kakve priloge koji su kodirani u sadržaj XML datoteke, neovisno o tome prema kojoj normi je XML struktura e-računa kreirana. Ukoliko je XML struktura ispravna te ukoliko su prilozi ispravno kodirani (i na popisu dozvoljenih), eRc dekoder će ih dekodirati te omogućiti pohranjivanje u obliku datoteka na računalu i pregledavanje.

Više informacija o programu možete pronaći u izdvojenoj rubrici: Poslovni aplikacije->eRc dekoder

Možda Vas zanima ...
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj