Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

eRc dekoder – program za dekodiranje priloga e-računa

 26.08.2019. eRc dekoder je program koji može dekodirati priloge koji su kodirani u strukturu e-računa. Dekodira sve vrste datoteka koje su dozvoljene prema specifikaciji.

E-račun je XML struktura koja je formatirana prema normama i služi za digitalnu razmjenu podataka - računa. U samoj svojoj strukturi može nositi dodatne dokumente (priloge). Prilozi mogu biti u obliku poveznica na datoteke koji se nalaze na nekom poslužitelju ili umetnuti u sam xml kao na poseban način kodirane datoteke. Prema specifikacijama e-računa koji se koriste u Europskoj Uniji, prilozi e-računu mogu biti pdf datoteke, ali i jpg ili png slike, xlsx ili ods tablice, kao i tekstualne (csv) datoteke koje sadrže "podatke odijeljene zarezom".

Od 1. 7. 2019. godine za sve javne naručitelje je obvezno zaprimanje e-računa, a posljedično za sve isporučitelje javnim naručiteljima izdavanje e-računa javnim naručiteljima. No, zbog praktičnosti distribucije, pravni subjekti sve češće šalju e-račune i kada to nije obveza. Pošiljatelji vrlo često kao prilog e-računu stavljaju vlastitu vizualizaciju računa u pdf obliku, no osim vizualizacije računa u prilogu se mogu naći i fotografije situacija i obavljenih poslova, tablične specifikacije, otpremnice, izvješća ili bilo što drugo što je vezano uz poslovni događaj za koji se izdaje račun, a u skladu je s normom i dozvoljenim vrstama datoteka. eRc dekoder

Iako je zadnja norma koja bi se trebala koristiti sukladna UBL 2.1 strukturi, u optjecaju je više različitih struktura te se ponekad događa da programska rješenja ili sustavi kod posrednika ne prikažu priloge koji se nalaze u e-računu. Budući da poslovi knjiženja, evidentiranja poslovnih događaja i arhiviranja još uvijek kod većine poslovnih subjekata uvelike ovise o "papirnatim" verzijama dokumenata, nemogućnost pristupa pojedinim ili svim prilozima e-računa može uzrokovati poteškoće.

Upravo zbog problema s pristupom prilazima e-računa razvijen je program eRc dekoder. Program eRc dekoder pretražuje XML strukturu e-računa i traži bilo kakve priloge koji su kodirani u sadržaj XML datoteke, neovisno o tome prema kojoj normi je XML struktura e-računa kreirana. Ukoliko je XML struktura ispravna te ukoliko su prilozi ispravno kodirani (i na popisu dozvoljenih), eRc dekoder će ih dekodirati te omogućiti pohranjivanje u obliku datoteka na računalu i pregledavanje.

Više informacija o programu možete pronaći u izdvojenoj rubrici: Poslovni aplikacije->eRc dekoder

Možda Vas zanima ...
Nova usluga - GDPR savjetovanje

U suradnji s partnerskim odvjetničkim uredom naše usluge smo obogatili savjetodavnim uslugama vezanim uz usklađivanje poslovanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Pogledaj
Prelazak na novo programsko rješenje

Klijent je odlučio prijeći na novo programsko rješenje. Pri tome je morao obnoviti opremu te osposobiti dodatne usluge kako bi zadovoljio zahtjeve novog programskog rješenja.

Pogledaj
Evidencije radnog vremena za 2020. godinu

Ove godine pripremili smo dvije verzije tablice za vođenje evidencije radnog vremena. Osnovnu koja je identična onima od prethodnih godina te naprednu u kojoj su uvedena proširenja.

Pogledaj
ID konfig

Program za očitavanje konfiguracije računala. Očitani podaci o konfiguraciji računala pohranjuju se u kreiranu datoteku na radnoj površini.

Pogledaj
Nova verzija Inveo-P rješenja za paušalne obrte

Inveo-P je doživio potpuni redizajn i dobio nove funkcionalnosti, a do kraja godine će biti dodana i dodatna proširenja.

Pogledaj