Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Brisanje podataka s računala

 26.08.2016. Brisanje podataka s računala nije trajno, barem kada se radi o klasičnim diskovima. Obrisane datoteke (i ispražnjene iz RecycleBin-a) moguće je ponovno vratiti. Ukoliko baratate s osjetljivim podacima, ili računalo želite donirati, trebali biste osigurati trajno brisanje podataka.

Jeste li se ikada zapitali zašto kopiranje (na primjer s jednog diska na drugi) velikih datoteka dugo traje, dok brisanje iste datoteke, ili premještanje te datoteke u drugu mapu na istom disku, traje tek nekoliko sekundi? U prvom slučaju podaci se uistinu pohranjuju na disk. U slučaju brisanja, barem kod klasičnih diskova, briše se samo referenca na podatke, ili se mijenja način tretiranja (sada ti podaci pripadaju mapi b, a ne više mapi a). Jednom kada je obrisana referenca na podatke, prostor koji fizički zauzimaju podaci računalo počinje tretirati kao prazan prostor i u budućnosti će početi ponovno pisati nove podatke preko starih. Računalo više "ne vidi" datoteku, no to što ih računalo više "ne vidi" ne znači da te podatke nije moguće vratiti. Tehnički podatak i dalje postoji i moguće ga je vratiti.

Za vraćanje obrisanih podataka postoje razni alati i metode. Djelomično ili u potpunosti je moguće vratiti i podatke preko kojih je već snimljeno nešto novo. Stoga je dobro, ukoliko se radi s osjetljivim podacima, koristiti programe (poput Secure Erasera) koji će osigurati da podaci koje ste željeli obrisati uistinu budu i obrisani. Takvi programi koriste algoritme koji u prostor koji je nekoć zauzimala pojedina datoteka ispisuju nekoliko slojeva nasumičnih podataka kako bi osigurali da se jednom obrisana datoteka više ne može vratiti. Ukoliko poklanjate ili prodajete računalo, takav postupak je poželjno primijeniti nad cijelim diskom.

Kod nove generacije diskova, SSD diskova, situacija je malo drugačija. Zbog specifičnog načina rada korištenje programa poput Secure Erasera ne samo da nije preporučljivo već može smanjiti performanse i skratiti životni vijek diska! SSD diskovi kod pohrane podataka koriste prilično drugačije mehanizme od klasičnih mehaničkih diskova. Napravljene su i studije koje su pokazale da metode za trajno brisanje podataka s klasičnih diskova nisu učinkovite za SSD diskove (više možete pronaći u stručnom članku Reliably Erasing Data From Flash-Based Solid State Drives). Ukoliko želite siguran SSD, svakako provjerite ima li omogućenu TRIM podršku. TRIM je tehnologija koja omogućava operativnom sustavu da disku "javi" koji blokovi podataka se više ne koriste i koji se mogu interno obrisati. Nakon toga disk briše podatke. Osim što će na diskovima koji podržavaju TRIM podaci s diska biti trajno obrisani, TRIM će omogućiti da performanse SSD diska ne opadaju s vremenom i popunjenošću diska (više o TRIM tehnologiji: http://en.wikipedia.org/wiki/Trim_%28computing%29).

Možda Vas zanima ...
eRc dekoder – program za dekodiranje priloga e-računa

eRc dekoder je program koji može dekodirati priloge koji su kodirani u strukturu e-računa. Dekodira sve vrste datoteka koje su prema specifikaciji dozvoljene za slanje u okviru xml strukture e-računa (pdf, csv, jpg, png, xlsx, ods).

Pogledaj
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj
Postavljanje VPN rješenja kod klijenta

Klijent je imao potrebu povezati udaljene poslovnice u jedinstvenu mrežu i osigurati zaštićeni prijenos podataka između računala na udaljenim lokacijama.

Pogledaj
Nova usluga - GDPR savjetovanje

U suradnji s partnerskim odvjetničkim uredom naše usluge smo obogatili savjetodavnim uslugama vezanim uz usklađivanje poslovanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Pogledaj
Nova verzija Inveo-P rješenja za paušalne obrte

Inveo-P je doživio potpuni redizajn i dobio nove funkcionalnosti, a do kraja godine će biti dodana i dodatna proširenja.

Pogledaj