Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Brisanje podataka s računala

 26.08.2016. Brisanje podataka s računala nije trajno, barem kada se radi o klasičnim diskovima. Obrisane datoteke (i ispražnjene iz RecycleBin-a) moguće je ponovno vratiti. Ukoliko baratate s osjetljivim podacima, ili računalo želite donirati, trebali biste osigurati trajno brisanje podataka.

Jeste li se ikada zapitali zašto kopiranje (na primjer s jednog diska na drugi) velikih datoteka dugo traje, dok brisanje iste datoteke, ili premještanje te datoteke u drugu mapu na istom disku, traje tek nekoliko sekundi? U prvom slučaju podaci se uistinu pohranjuju na disk. U slučaju brisanja, barem kod klasičnih diskova, briše se samo referenca na podatke, ili se mijenja način tretiranja (sada ti podaci pripadaju mapi b, a ne više mapi a). Jednom kada je obrisana referenca na podatke, prostor koji fizički zauzimaju podaci računalo počinje tretirati kao prazan prostor i u budućnosti će početi ponovno pisati nove podatke preko starih. Računalo više "ne vidi" datoteku, no to što ih računalo više "ne vidi" ne znači da te podatke nije moguće vratiti. Tehnički podatak i dalje postoji i moguće ga je vratiti.

Za vraćanje obrisanih podataka postoje razni alati i metode. Djelomično ili u potpunosti je moguće vratiti i podatke preko kojih je već snimljeno nešto novo. Stoga je dobro, ukoliko se radi s osjetljivim podacima, koristiti programe (poput Secure Erasera) koji će osigurati da podaci koje ste željeli obrisati uistinu budu i obrisani. Takvi programi koriste algoritme koji u prostor koji je nekoć zauzimala pojedina datoteka ispisuju nekoliko slojeva nasumičnih podataka kako bi osigurali da se jednom obrisana datoteka više ne može vratiti. Ukoliko poklanjate ili prodajete računalo, takav postupak je poželjno primijeniti nad cijelim diskom.

Kod nove generacije diskova, SSD diskova, situacija je malo drugačija. Zbog specifičnog načina rada korištenje programa poput Secure Erasera ne samo da nije preporučljivo već može smanjiti performanse i skratiti životni vijek diska! SSD diskovi kod pohrane podataka koriste prilično drugačije mehanizme od klasičnih mehaničkih diskova. Napravljene su i studije koje su pokazale da metode za trajno brisanje podataka s klasičnih diskova nisu učinkovite za SSD diskove (više možete pronaći u stručnom članku Reliably Erasing Data From Flash-Based Solid State Drives). Ukoliko želite siguran SSD, svakako provjerite ima li omogućenu TRIM podršku. TRIM je tehnologija koja omogućava operativnom sustavu da disku "javi" koji blokovi podataka se više ne koriste i koji se mogu interno obrisati. Nakon toga disk briše podatke. Osim što će na diskovima koji podržavaju TRIM podaci s diska biti trajno obrisani, TRIM će omogućiti da performanse SSD diska ne opadaju s vremenom i popunjenošću diska (više o TRIM tehnologiji: http://en.wikipedia.org/wiki/Trim_%28computing%29).

Možda Vas zanima ...
Evidencija loko vožnje

blica za evidenciju i obračun loko vožnje. Jedna tablica predviđena je za evidentiranje trideset zapisa o napravljenoj loko vožnji s automatskim obračunom kilometraže iz upisanih vrijednosti početnog i završnog stanja brojila, automatskim zbrajanjem ukupne kilometraže s obračunom ukupnog iznosa za isplatu.

Pogledaj
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
Inveo-P za paušalne obrte

Inveo-P je cloud rješenje za vođenje poslovanja "paušalnih" obrta. Omogućava izdavanje fiskalnih računa, izdavanje računa za naplatu preko transakcijskog računa, praćenje troškova i prihoda te automatsko generiranje KPR i PO-SD obrazaca.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj